26 Ocak 2013 Cumartesi

"Kadın'a şiddet'e karşı el ele"


şiddete karşı Aydın’da el ele...

Kadınlar; "TÜRK KADINLAR KONSEYİ" önderliğinde şiddete karşı el ele verdi
Türk Kadınlar Konseyi (Derneği) Genel Başkanı Sayın Işılay SAYGIN: "Yıllardır yasa çıkıyor ancak, her nedense bir türlü sonuç alınamıyor.  Eğer hep birlikte çalışırsak şiddeti önleyebiliriz." dedi...
Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Suat Deniz: Kadın muhabir ve yazar oranı artarsa kadına yönelik şiddet haberleri basında daha geniş ele alınabilir
Yeni Asır Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı: Basının konuyu sık sık gündeme getirmesi, yetkililerin bu konuda daha hızlı hareket etmesini sağlıyor
Türk Kadınlar Konseyi Derneği Aydın Şubesi'nin düzenlediği panelde kadına yönelik şiddetle mücadelede medyanın rolü ele alındı. Türk Kadınlar Konseyi Derneği Genel Başkanı ve eski bakan Işılay Saygın, yıllardır kadına şiddeti önlemeye yönelik çalışmalar yapılmasına rağmen şiddetin önlemediğini söyledi. Saygın, "Hep birlikte çalışarak şiddeti önlemeliyiz" dedi. Yeni Asır Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı, "Kadına şiddet olaylarını haberleştirirken olayın mağdurunu değil, failini odağa alıp kadını kurban olarak konumlandırmadan haber konusu yapıyoruz. Kadınlara yönelik yeni hak ihlalleri yaratmamaya, kadınları teşhir etmemeye, haberlerimizle şiddeti gerekçelendirmemeye özen gösteriyoruz" diye konuştu.
Kimler katıldı
Aydın'daki panele Türk Kadınlar Konseyi Derneği Genel Başkanı ve eski bakan Işılay Saygın, Türk Kadınlar Konseyi Derneği Aydın Şube Başkanı Tülay Aydın, Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı, Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Suat Deniz, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Saadet Kavasgil, MHP İl Kadın Kolları Başkanı Serap Canbazoğlu ile birlikte dernek üyesi kadınlar ve partilerin kadın kolları üyeleri katıldı. Derneğin Aydın Şube Başkanı Tülay Aydın, basında sürekli gündemi işgal eden kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve bu konuda duyarlılık oluşturmak amacıyla paneli düzenlediklerini söyledi.
'Türkiye'ye örnek olmalı'
Türk Kadınlar Konseyi Derneği Genel Başkanı Işılay Saygın, bakanlık yaptığı dönemde 100'e yakın kadın derneğiyle birlikte çalışarak aile içi şiddeti önlemeye yönelik yasa çıkarıldığını anlattı. Saygın, "Kadına yönelik şiddet, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sorunu. Türkiye'de bununla ilgili yıllardır yasalar çıkarılarak çalışmalar yapıldı ama şiddetin önlenmesinde başarılı olunamadı. Hep birlikte çalışarak şiddeti önlemeliyiz. Aydın şubemizin 20 çocuğa burs vererek okutması Türkiye'ye örnek olmalı. Kendilerini bunun için kutluyorum" diye konuştu.
'Empati kuruyorum'
Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı, şu an Türkiye'de genel yayın yönetmenliği görevini yürüten tek kadın olduğunu hatırlattı. Bursalı şunları söyledi: "Kadına şiddetle ilgili olaylarda haberi kullanırken kadın bir yönetici olarak empati kuruyorum. Bu bakımdan Yeni Asır'da görev yatığım 5 yıllık süreçte bu tür olaylarda olayın mağdurunu değil, failini odağa alarak kadını kurban olarak konumlandırmadan haber konusu yapıyoruz. Kadına yönelik şiddeti haberleştirirken kadınlara yönelik yeni hak ihlalleri yaratmamaya, kadınları teşhir etmemeye, haberlerimizle şiddeti gerekçelendirmemeye özen gösteriyoruz. Kadına yönelik şiddeti içeren haberlerin kullanılıp kullanılmaması konusunda tartışmalar da yapılıyor. Açıkçası ben bu tür haberlere yer vererek bir farkındalık oluşturulmasından yanayım. Çünkü basın konuyu gündeme getirdiğinde yetkililer, bu konuda daha çabuk hareket ediyor. Gazetemiz kadına şiddet haberlerinin dışında başarılı kadın hikayelerini sayfalarına taşıyor. İdealimiz, başarılı kadın hikayelerini topluma yansıtıp daha çok kadını çalışma hayatına kazandırabilmek." Bursalı, siyasette kadının daha çok yer alması bakımından partilerin kadın kotası uygulamasını doğru bulduğunu ancak bu algı güçlendikten sonra bu uygulamaya son verilmesi gerektiğini ifade etti.
'Çalışan sayısı artmalı'
Kadına yönelik şiddet konusunu gazete küpürlerinden örneklerle anlatan Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Suat Deniz, Türkiye'de yazılı basındaki kadın muhabir ve yazarların oranının yüzde 20 civarında olduğunu vurguladı. Deniz, bu oranın artmasıyla kadına yönelik şiddet haberlerinin basında daha farklı şekilde ele alınacağını ve mücadelede ciddi fayda sağlayacağını kaydetti. 
(Yeni Asır, 25 Ocak 2013 - KAZIM YÖRÜKCE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder