Esenler Belediyesi, gıda zehirlenmelerine dikkat çekmek için
“Mutfak Hijyeni ve Güvenilir Gıda Semineri” düzenledi. Seminerde konuşan,
Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, "Çürümüş gıdaların ayrılması iyi
pişirilmemesi, doğru bir şekilde saklanması gibi basit uygulamalarla mümkün olabilir......
29 Ocak 2013 Salı 19:09
- Esenler Belediyesi, gıda zehirlenmelerine dikkat çekmek
için “Mutfak Hijyeni ve Güvenilir Gıda Semineri” düzenledi. Seminerde konuşan,
Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, "Çürümüş gıdaların ayrılması iyi
pişirilmemesi, doğru bir şekilde saklanması gibi basit uygulamalarla
gıdalarımızı tüketebiliriz” dedi.
Esenler Belediyesi ve Türk Kadınlar Konseyi
Derneği tarafından Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda “Mutfak Hijyeni ve Güvenilir Gıda
Semineri” düzenledi. Gıda zehirlenmelerinin artış göstermesi ve vatandaşların
sağlığını günden güne daha fazla tehdit altında olması nedeniyle düzenlenen
seminerde, yiyeceklerin hazırlanmasından sunumuna kadar geçen sürede; mutfak
hijyeninin nasıl sağlanacağı, gıdaların nasıl muhafaza edileceği, nasıl
hazırlanacağı, doğru malzeme kullanımı, pişirme süreleri ve güvenli ısının
ne olduğu gibi soruların cevapları arandı. Çok sayıda vatandaşların katıldığı programda İstanbul
Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni veTeknolojisi Anabilim Dalı
Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu ve Doç. Dr. Özge Özgen Arun, “Mutfak Hijyeni veGüvenilir Gıda” konusunda merak
edilen soruları cevapladı. Bilgi ve öğrenmenin, sağlığı koruma yolunda
atılacak en önemli adım olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, “Güvenilir gıda
için ‘Dünya SağlıkÖrgütü’nün programları var 5 altın anahtar
gibi. Bu 5 altın anahtarı uygulayarak, çok sağlıklı bir şekilde
beslenebiliriz. Kişiler mutfaklarında kendi gıdalarını temin edebilirler. Temin
ederken de özellikle el ve malzeme hijyeni açısından dikkat edilmesi gerekiyor.
Çürümüş gıdaların ayrılması iyi pişirilmemesi, doğru bir şekilde saklanması
gibi basit uygulamalarla gıdalarımızı tüketebiliriz” dedi. Gıda zehirlenmeleri
hakkında da bilgiler de veren Çiftçioğlu, “Bazı gıdalarda zararlı maddeler
vardır. Bunlar mikro biyolojik ağırlıklı olduğu için bizleri kolaylıkla hasta
edebilir. Bu yüzden yediğimizden içtiğimize kadar dikkat etmeliyiz. Bu konuda
da vatandaşlarımızı uyarmak için böyle programları ülkemizin her
tarafında yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın vatandaşların daha sağlıklı beslenmesi
amacıyla kepek ekmeği tüketilmesi önerilerini de değerlendiren Prof. Dr. Gürhan
Çiftçioğlu, “Toplumun daha fazla beslenmesi açısından başbakan böyle bir
uygulamayı Türkiye’de hayata geçirmeyi amaçlamıştır” diye konuştu.
Çiftçioğlu şöyle devam etti:
“Normalde ekmekte karbonhidrat dediğimiz bir madde. Tabi
beslenme açısından protein de, vitaminde almamız gerekiyor. Sanırım
başbakanımızın dediği 'beyaz ekmek yemeyin değil, onu daha dengeli bir
şekilde tüketin' demek istiyor. Biz de zaten bir gıdacı olarak özellikle
söylüyoruz. Ekmek ağırlıklı beslenmek veya protein ağırlıklı tamamıyla
beslenmek yada sebze ağırlıklı beslenmek sağlıklı ve dengeli beslenme modeli değil.”
Mikropların sadece sebzelerle bulaşmadığını ifade eden Doç.
Dr. Özge Özgen Arun, “Sebzeleri yıkarken onları yerken ellerimizle hareket
ediyoruz. Bu yüzden el temizliği çok önemlidir. Ellerimizi yıkarken
minimum 20 saniye sürmesi gerekiyor. Ellerimizin mutlaka sabun ve dezenfekte
ile iyi yıkamamız gerekiyor. Mikrobik organizmalar suya daha çabuk geldiği
içinde elimizi yıkadıktan sonra kurulamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
(Kaynak: IHA, 29 Ocak 2013)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder