TÜRK KADINLAR KONSEYİ İSTANBUL ŞUBE BAŞKANLIĞI
Mutfak hijyeni için altın öneriler
Esenler Belediyesi, gıda zehirlenmelerine dikkat çekmek için
“Mutfak Hijyeni ve Güvenilir Gıda Semineri” düzenledi. Seminerde konuşan, Prof.
Dr. Gürhan Çiftçioğlu, "Çürümüş gıdaların ayrılması iyi pişirilmemesi,
doğru bir şekilde saklanması gibi basit uygulamalarla gıdalarımızı
tüketebiliriz” dedi.
ABBAS RAMAZANOĞLU, İSTANBUL
Esenler Belediyesi ve Türk Kadınlar Konseyi Derneği tarafından Esenler
Belediyesi Konferans Salonu’nda “Mutfak Hijyeni ve Güvenilir Gıda Semineri”
düzenledi. Gıda zehirlenmelerinin artış göstermesi ve vatandaşların sağlığını günden
güne daha fazla tehdit altında olması nedeniyle düzenlenen seminerde, yiyeceklerin
hazırlanmasından sunumuna kadar geçen sürede; mutfak hijyeninin nasıl
sağlanacağı, gıdaların nasıl muhafaza edileceği, nasıl hazırlanacağı, doğru
malzeme kullanımı, pişirme süreleri ve güvenli ısının ne olduğu gibi soruların cevapları
arandı. Çok sayıda vatandaşların katıldığı programda İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu ve
Doç. Dr. Özge Özgen Arun, “Mutfak Hijyeni ve Güvenilir Gıda” konusunda merak
edilen soruları cevapladı. Bilgi ve öğrenmenin, sağlığı koruma yolunda atılacak
en önemli adım olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, “Güvenilir gıda
için ‘Dünya Sağlık Örgütü’nün programları var 5 altın anahtar gibi. Bu 5 altın
anahtarı uygulayarak, çok sağlıklı bir şekilde beslenebiliriz. Kişiler
mutfaklarında kendi gıdalarını temin edebilirler. Temin ederken de özellikle el
ve malzeme hijyeni açısından dikkat edilmesi gerekiyor. Çürümüş gıdaların
ayrılması iyi pişirilmemesi, doğru bir şekilde saklanması gibi
basit uygulamalarla gıdalarımızı tüketebiliriz” dedi. Gıda zehirlenmeleri
hakkında da bilgiler de veren Çiftçioğlu, “Bazı gıdalarda zararlı maddeler
vardır. Bunlar mikro biyolojik ağırlıklı olduğu için bizleri kolaylıkla hasta
edebilir. Bu yüzden yediğimizden içtiğimize kadar dikkat etmeliyiz. Bu konuda
da vatandaşlarımızı uyarmak için böyle programları ülkemizin her tarafında
yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın vatandaşların daha sağlıklı beslenmesi amacıyla
kepek ekmeği tüketilmesi önerilerini de değerlendiren Prof. Dr. Gürhan
Çiftçioğlu, “Toplumun daha fazla beslenmesi açısından başbakan böyle bir uygulamayı Türkiye’de hayata geçirmeyi amaçlamıştır” diye konuştu.
Çiftçioğlu şöyle devam etti:
“Normalde ekmekte karbonhidrat dediğimiz bir madde. Tabi beslenme
açısından protein de, vitaminde almamız gerekiyor. Sanırım başbakanımızın
dediği 'beyaz ekmek yemeyin değil, onu daha dengeli bir şekilde tüketin' demek
istiyor. Biz de zaten bir gıdacı olarak özellikle söylüyoruz. Ekmek ağırlıklı
beslenmek veya protein ağırlıklı tamamıyla beslenmek yada sebze ağırlıklı
beslenmek sağlıklı ve dengeli beslenme modeli değil.”
Mikropların sadece sebzelerle bulaşmadığını ifade eden Doç. Dr. Özge Özgen Arun, “Sebzeleri
yıkarken onları yerken ellerimizle hareket ediyoruz. Bu yüzden el temizliği çok
önemlidir. Ellerimizi yıkarken minimum 20 saniye sürmesi gerekiyor. Ellerimizin
mutlaka sabun ve dezenfekte ile iyi yıkamamız gerekiyor. Mikrobik organizmalar
suya daha çabuk geldiği içinde elimizi yıkadıktan sonra kurulamamız gerekiyor”
ifadelerini kullandı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder